A Japán Window - Egy ablak Japánra című blog szerzője vagyok,  Yanagisawa Horváth Gyöngyi.

Amikor megérkeztem Japánba mintegy 20 évvel ezelőtt, már akkor az volt az első benyomásom, hogy valami más, nem szokványos, az eddigi tapasztalataimtól eltérő helyre érkeztem. Akkor még nem tudtam pontosan megfogalmazni mindezt, és talán még nem is voltam rá érett, hogy bármiről kompetens véleményt mondjak.

Ha visszagondolok arra az időre, az volt a második születésnapom. Az addigi életem száznyolcvan fokos fordulatot vett és szinte újra kellett tanulnom magamat, legfőképp a gondolkodásmódomat. Már régen is és most is – nem túlzással szólva, ebben az országban van valami extremitás, morbiditás, antagónizmus és mérhetetlen ambivalencia. Az újdonsült látogatót persze először a technika, az udvariasság, a tisztaság és a pontosság nyűgözi le. Aztán jönnek a mindennapok. A fent soroltak nem változnak, minden csak kiegészül, bővül és aztán egy idő után az ember észreveszi a paraván mögötti valóságot. Nehogy félre tessék érteni, a paraván is valóság. Csak a paraván mögött van egy másik valóság is. Amolyan wonderland? Ez pedig nem a fekete-fehér vagy az igen-nem ún. európai kontextusban értendő, annál sokkal de sokkal kifinomultabb. Minden mindennel összefügg, egymásba olvad és a hatás ellenhatás elve az idő múlásával egyre jobban kidomborodik.

A japánok körében nem elvetemült gondolat, hogy „földönkívülieknek” tartják magukat. És gyakran olvasom, hogy a külföld is földöntúlinak „bélyegzi” olykor a japáni magatartásformát.

Az évek során mondhatom bátran, hogy részben az akkori munkám révén is nagyon sok tapasztalatot szerezhettem: kezdve a bepillantástól a japán börtönfalak mögé, a császári család némely tagjával való találkozásig. Gyűltek bennem az inputok és a magam módján próbáltam/próbálom ezeket feldolgozni, megszűrni, értelmezni és nem utolsó sorban a hasznomra fordítani.

A váltás igazán akkor kezdődött, amikor a szabadúszói életformát választottam. A mintegy 15 év felhalmozott input-tudását hogyan tudnám egy olyan output formába önteni, amivel hasznossá tehetem magam a magyar érdeklődők, kliensek és a nagyközönség számára?

A blogom legfőbb üzenete, hogy cikkeinek tartalma kizárólag japán forrásból, blogbejegyzésekből, hírportálokról, saját megélt tapasztalataimból vett információk alapján íródik. Fontosnak tartom a kizárólagos japán forrást, mert így kisebb az esély arra, hogy sérül a hírérték a harmadik közvetítő nyelvből való procedúra során. Sokszor találkozom olyan pl. angol nyelvből fordított anyaggal a magyar médiában, ami nem úgy fedi a valóságot, ahogy azt a japán forrás közölte.

A blogom minden olyan magánszemélynek, vállalkozásnak és egyéb szervezetnek szól, akit komolyabban érdekel Japán, az országban rejlő lehetőségek, a régmúlt és a jelen történései. A szórakoztatás mellett célom az ötlet-serkentés is, a valós ismeretek terjesztése és az esetleges üzleti lehetőségek generálása.

 

E-mailben közvetlenül az info@japan-window.hu címen vagyok elérhető bátran küldjön üzenetet, ha bármiben a segítségére lehetek.

Köszönöm a figyelmét:

Yanagisawa Horváth Gyöngyi